P.ciała przeciw endomysium - IgG - EmA IgG


MediClub

Dodaj do listy życzeń

Badanie poziomu przeciwciał IgG przeciwko endomysium mięśni gładkich (EmA) we krwi. Badanie Ema stosuje się w diagnostyce celiakii i nietolerancji glutenu. Choroba trzewna to trwająca całe życie immunologiczna choroba o podłożu genetycznym. Celakia charakteryzuje się nietolerancją glutenu.

Działający toksycznie gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, które zwiększają jego powierzchnię i są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych. Toksyczne działanie glutenu prowadzi do uposledzenia wchłaniania pokarmu,co prowadzi do wystąpienia różnorodnych objawów klinicznych.

Stężenie przeciwciał IgA przeciwko endomysium mięśni gładkich (EmA) we krwi jest zależne od ekspozycji na gluten. Przeciwciała IgG są oznaczane przy niedoborach przeciwciał klasy IgA, których stężenie jest silniej skorelowane z ekspozycją na gluten.
  • Badanie inwazyjne - pobranie krwi do probówki EDTA, zgodnie z procedurą pobrania odkażenie skóry, założenie opaski uciskowej oraz ucisk w miejscu pobrania po zakończeniu procedury trwa kilka minut.
  • Czas trwania pobrania to około kilka - kilkanaście sekund.
  • Wynik badania dostępny w ciągu 23 dni roboczych.
  • Możliwość odbioru wyniku w recepcji dowolnego Centrum Medicover.
  • Możliwość dostępu do wyniku przez Internet w Medicover Online (konieczne pobranie hasła dostępu w recepcji Centrum Medycznego Medicover).