Kazeina – co to jest, gdzie występuje, alergia na kazeinę
Kazeina jest głównym białkiem mleka krowiego. Dla zdrowych osób jest ono bardzo ważne, gdyż stanowi dla organizmu źródło związanego z nim wapnia i fosforu. Kazeinę, czyli białko kazeinowe dzieli się na cztery frakcje: kazeinę alfa, stanowiącą 55% ogólnej puli tego miałka w mleku oraz beta, kappa i gamma. Wartość biologiczna kazeiny jest bardzo wysoka, pod względem odżywczym jest niemal równa białkom mięsa i znacznie przewyższa białka roślinne. W jej składzie znajdziemy aminokwasy takie jak leucyna, prozyna, lizyna, kwas glutaminowy i kwas asparaginowy.
Sportowcy często wykorzystują specjalistyczne odżywki z kazeiną, dzięki którym łatwiej przychodzi im budowanie tkanki mięśniowej. Niestety, u niektórych osób kazeina wywołuje alergię pokarmową. Polega ona na nieprawidłowej reakcji organizmu na ten składnik mleka, w wyniku czego wyzwalana jest reakcja obronna organizmu i dochodzi do wytworzenia przeciwciał. Kazeina jest białkiem termostabilnym, a więc obróbka cieplna nie eliminuje jej alergizujących właściwości.
Jeśli zastanawiasz się, czy ten problem może Cię dotyczyć, pamiętaj, że negatywne objawy po spożyciu mleka mają różne przyczyny. Dlatego też warto wykonać badania i omówić swoje symptomy z lekarzem.
Gdzie występuje kazeina?
Kazeina obecna jest nie tylko w mleku krowim, lecz także w innych dostępnych na rynku mlekach odzwierzęcych, takich jak kozie czy owcze. Białko to występuje również w przetworach mlecznych. Jeśli więc jesteś uczulony na kazeinę, nie powinieneś spożywać maślanki, kefiru, jogurtów, twarogu i innych serów. Warto też uważać na produkty białkowe dla sportowców, gdyż bardzo często zawierają one szczególnie cenioną przez atletów kazeinę. Jest ona także obecna w ludzkim mleku.
Alergia na kazeinę – objawy
To właśnie kazeina jest odpowiedzialna za objawy uczuleniowe u większości osób cierpiących z powodu alergii na mleko krowie. Pacjenci wykazują najczęściej nadwrażliwość równocześnie na kilka różnych białek w nim obecnych. Aby zdiagnozować alergię na kazeinę, należy wykonać odpowiednie testy. Rozpoznanie alergii na kazeinę polega na analizie wyniku badania w kierunku przeciwciał swoistych IgE oraz objawów, z jakimi zgłasza się pacjent, interpretację wyników warto więc pozostawić lekarzowi.
Objawy alergii na kazeinę u dzieci
Objawy alergii na kazeinę u niemowląt to przede wszystkim:
- brak apetytu,
- kolka brzuszna,
- ulewanie,
- biegunka,
- wymioty,
- szorstkość naskórka,
- suchy kaszel,
- przewlekły nieżyt nosa,
- zaczerwienienie policzków,
- pękanie płatków usznych („naderwanie” uszka),
- swędzące wysypki charakterystyczne dla atopowego zapalenia skóry.
Maluszki mające uczulenie na kazeinę rosną wolniej niż ich rówieśnicy, są niespokojne, dużo płaczą. Szybkie zdiagnozowanie problemu umożliwia skuteczne leczenie, czyli zastąpienie mleka matki specjalnymi, hipoalergicznymi mieszankami. U osób dorosłych problem jest mniej poważny, jednak również niesie ze sobą bardzo nieprzyjemne objawy, takie jak:
- wymioty,
- biegunka,
- ból brzucha,
- wzdęcia i gazy,
- atopowe zapalenie skóry,
- wypryski skórne.
Alergia na kazeinę w rzadkich przypadkach może też powodować wstrząs anafilaktyczny.
Test alergiczny na kazeinę – jak się przygotować?
Test alergiczny na kazeinę nie wymaga specjalnego przygotowania. Do wykonania badania konieczne jest pobranie próbki krwi pacjenta. Nie trzeba zgłaszać się do laboratorium na czczo. Jeżeli zamierzasz skorzystać z testu alergicznego na kazeinę, zwróć uwagę na to, by założyć wygodny strój, tak, aby z łatwością móc odsłonić dla pielęgniarki dół łokciowy. Wyniki badania koniecznie muszą być skonsultowane z lekarzem.
W badaniu oznacza się stężenie sIgE w surowicy krwi, są to przeciwciała wytwarzane przeciwko alergenom pokarmowym.
Test alergiczny na kazeinę jest bezpieczny i małoinwazyjny. Wskazaniami do wykonania tego badania są występujące u pacjenta objawy alergii na mleko, takie jak biegunki, wzdęcia czy wypryski skórne. W przypadku wykrycia choroby należy wyeliminować ze swojej diety wszystkie źródła tego białka: mleko, twaróg i inne sery, kefir, maślankę czy jogurty. Leczenie jest więc takie samo jak w przypadku alergii na inne białka mleka.
Prezentowane informacje o charakterze medycznym powinny być traktowane jako ogólne wytyczne i nie zastępują one indywidualnej oceny lekarza w kwestii postępowania medycznego wobec każdego pacjenta. Lekarz, po dokładnym zbadaniu stanu pacjenta, ustala zakres i częstotliwość badań diagnostycznych oraz/lub procedur terapeutycznych, uwzględniając konkretne wskazania medyczne. Wszelkie decyzje medyczne są podejmowane w pełnym porozumieniu z pacjentem.