1500 dostępnych wizyt 1500 dostępnych wizyt
3788 lekarzy 3788 lekarzy
1800 badań i usług 1800 badań i usług
Strefa wyjątkowych ofert Strefa wyjątkowych ofert
Mediclub

Czynnik krzepnięcia X

Czynnik krzepnięcia X (czynnik Stuarta) jest produkowany głównie w wątrobie, ale także w makrofagach

Wybierz miasto

90,00 zł Mediclub logo Mediclub logo 85,50 zł

  • Opis badania
Opis badania

 

Czynnik krzepnięcia X (czynnik Stuarta) jest produkowany głównie w wątrobie, ale także w makrofagach. Do jego prawidłowej syntezy niezbędna jest witamina K. Niedobór czynnika X występuje z częstością 1/500 000 ogólnej populacji. Podobnie jak w hemofilii, ciężkość skazy ma ścisły związek z aktywnością czynnika X we wkrwi. Do prawidłowej hemostazy wystarczy 15 - 20% prawidłowego stężenia czynnika X. W ciężkim niedoborze mogą wystąpić krwawienia z kikuta pępowiny, krwawienia z błon śluzowych, z nosa, z przewodu pokarmowego, obfite i przedłużające się krwawienia miesięczne. Przy bardzo niskiej aktywności czynnika X ujawniają się wylewy krwi do stawów oraz nadmierne krwawienia po urazach. Rzadko występują wylewy krwi do ośrodkowego układu nerwowego.