Czynnik krzepnięcia X
Czynnik krzepnięcia X (czynnik Stuarta) jest produkowany głównie w wątrobie, ale także w makrofagach
Synevo
- Opis badania
Czynnik krzepnięcia X (czynnik Stuarta) jest produkowany głównie w wątrobie, ale także w makrofagach. Do jego prawidłowej syntezy niezbędna jest witamina K. Niedobór czynnika X występuje z częstością 1/500 000 ogólnej populacji. Podobnie jak w hemofilii, ciężkość skazy ma ścisły związek z aktywnością czynnika X we wkrwi. Do prawidłowej hemostazy wystarczy 15 - 20% prawidłowego stężenia czynnika X. W ciężkim niedoborze mogą wystąpić krwawienia z kikuta pępowiny, krwawienia z błon śluzowych, z nosa, z przewodu pokarmowego, obfite i przedłużające się krwawienia miesięczne. Przy bardzo niskiej aktywności czynnika X ujawniają się wylewy krwi do stawów oraz nadmierne krwawienia po urazach. Rzadko występują wylewy krwi do ośrodkowego układu nerwowego.