Elastaza w kale
Elastaza trzustkowa to jedyny enzym wydzielany przez trzustkę, który w formie niezmienionej przedostaje się przez cały układ pokarmowy. Jego ilość w kale świadczy więc bezpośrednio o stanie fizjologicznym trzustki i jej zdolności do produkcji enzymów trawiennych.
![](/_ipx/f_png,s_1920x1920/https://prod-api.medistore.com.pl/media/medistore_vendor/logo/Projekt_bez_nazwy_2_.png)
Dom Lekarski
![](/_ipx/f_png,s_1920x1920/https://prod-api.medistore.com.pl/media/medistore_vendor/logo/2.png)
Przebadani
![](/_ipx/f_png,s_1920x1920/https://prod-api.medistore.com.pl/media/medistore_vendor/logo/1_1.png)
Synevo
- Opis badania
Elastaza trzustkowa to jedyny enzym wydzielany przez trzustkę, który w formie niezmienionej przedostaje się przez cały układ pokarmowy.
Jego ilość w kale świadczy więc bezpośrednio o stanie fizjologicznym trzustki i jej zdolności do produkcji enzymów trawiennych. Udowodniono, że stężenie elastazy trzustkowej w kale odpowiada jej rzeczywistemu wydzielaniu do dwunastnicy i jest proporcjonalna do zawartość innych enzymów w soku trzustkowym (amylazy, lipazy, trypsyny i chymotrypsyny).
Niewydolność zewnątrzwydzielnicza trzustki objawia się uporczywą biegunką tłuszczową oraz zespołem niedoborów kalorycznych i witaminowych. Elastaza w kale jest obniżona u chorych z zaawansowaną niewydolnością zewnątrzwydzielniczą trzustki (EPI) i ma zastosowanie do róznicowania z osobami z prawidłową czynnością trzustki.