Gluten F79
Gluten jest frakcją białek pochodzenia roślinnego, składającą się z gluteniny oraz w zależności od rodzaju zboża gliadyny (pszenica), hordeiny (jęczmień) lub sekaliny (żyto).
Przebadani
Synevo
- Opis badania
Choroby alergiczne należą do jednych z najczęściej występujących schorzeń współczesnej cywilizacji. Szacuje się, że na alergię w zależności od postaci schorzenia choruje od 10-30% populacji.
Większość z chorób alergicznych ma charakter przewlekły i chorzy muszą być leczeni systematycznie, nieraz przez całe życie (tak jest w przypadku astmy oskrzelowej). Alergia czyli nadwrażliwość, jest to termin używany dla określenia nadmiernie nasilonej, prowadzącej do uszkodzenia tkanek organizmu odpowiedzi układu immunologicznego po zetknięciu z obcym antygenem (alergenem).
Alergeny wiążą się ze swoistymi przeciwciałami z grupy immunoglobulin E. Mogą one uczulać organizm drogą oddechową, pokarmową, przez skórę lub pozajelitowo.
W immunologicznej diagnostyce alergii wykorzystuje się oznaczenia całkowitego stężenia IgE (cIgE) i stężeń swoistych IgE (sIgE) czyli przeciwciał przeciw konkretnym alergenom (substancjom uczulającym).
Stanowią one alternatywę dla testów skórnych (wykluczają wyniki fałszywie ujemne u osób z rozległymi testami skórnymi czy u pacjentów z nadreaktywnością skóry).
Są bezpieczne i można je wykonać u każdej osoby w każdym wieku, także u dzieci czy osób starszych a nawet u pacjentów wymagających stałego podawania leków przeciwalergicznych i przeciwzapalnych (leki te nie wpływają na wyniki oznaczeń sIg).
Wynik testu będzie dostępny w ciągu 3 dni roboczych