Nietolerancje pokarmowe FoodPrint 160 - badanie w punkcie pobrań
Badanie Foodprint wskaże produkty nietolerowane, mogące być przyczyną dolegliwości.
Synevo
- Opis badania
Foodprint 160
Badanie Foodprint wskaże produkty nietolerowane, mogące być przyczyną dolegliwości. Na podstawie wyników możliwe jest sprecyzowanie zaleceń żywieniowych, które będą oparte o produkty tolerowane. Jeśli wynik wykaże nietolerancję na dany produkt, niezbędna będzie eliminacja tego produktu z diety.
Badanie pozwala na skomponowanie kompleksowych zaleceń żywieniowych opartych o indywidualny profil nietolerancji pokarmowej. Tak spersonalizowane zalecenia pozwolą na celowaną i skuteczną dietoterapię, mającą wpływ na cały organizm, wspierając leczenie stanu zapalnego i przewlekłych chorób.
Objawy nietolerancji pokarmowej:
- Układ pokarmowy: wzdęcia, zaparcia, biegunki, kolki, skurcze, uczucie pełności, nudności, refluks, wymioty, zapalenie jelit, zespół złego wchłaniania, zespół jelita drażliwego;
- Skóra: pokrzywka, atopowe zapalenie skóry, tradzik, łuszczyca, suchość skóry, świąd skóry, wypryski;
- Układ oddechowy: astma, nieżyt nosa, zapalenie zatok, częste infekcje;
- Układ mięśniowo-szkieletowy: zapalenie stawów, bóle stawów, osłabienie i bóle mięśni, fibromialgia;
- Układ endokrynny: nadwaga i otyłość, stłuszczenie wątroby, zatrzymywanie wody, obrzęki, insulinooporność, cukrzyca, zaburzenia płodności, hiperkortyzolemia, hiperprolaktynemia, niedoczynność lub nadczynność tarczycy, zespół napięcia przedmiesiączkowego;
- Układ nerwowy: migreny, bóle głowy, zaburzenia koncentracji, depresje, lęki, zespół przewlekłego zmęczenia, nadmierne pobudzenie, bezsenność
Badane alergeny należą do grup: produkty mleczne, ryby i owoce morza, owoce, produkty zbożowe, zioła i przyprawy, drób i mięso, orzechy i nasiona, warzywa oraz inne. Pełna lista alergenów dostępna poniżej.