P.ciała przeciw endomysium - IgG - EmA IgG
ClinicLab
Medicover
Przebadani
Synevo
- Opis badania
- Szczegóły wykonania badania
- Wyniki badań laboratoryjnych
Badanie poziomu przeciwciał IgG przeciwko endomysium mięśni
gładkich (EmA) we krwi. Badanie Ema stosuje się w diagnostyce
celiakii i nietolerancji glutenu. Choroba trzewna to trwająca całe
życie immunologiczna choroba o podłożu genetycznym. Celakia
charakteryzuje się nietolerancją glutenu.
Działający toksycznie gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita
cienkiego, które zwiększają jego powierzchnię i są odpowiedzialne
za wchłanianie składników odżywczych. Toksyczne działanie glutenu
prowadzi do uposledzenia wchłaniania pokarmu,co prowadzi do
wystąpienia różnorodnych objawów klinicznych.
Stężenie przeciwciał IgA przeciwko endomysium mięśni gładkich (EmA)
we krwi jest zależne od ekspozycji na gluten. Przeciwciała IgG są
oznaczane przy niedoborach przeciwciał klasy IgA, których stężenie
jest silniej skorelowane z ekspozycją na gluten.