Anemia w ciąży — diagnostyka i leczenie niedokrwistości kobiet w ciąży
Spis treści
-
Czym jest anemia?
- Anemia w ciąży – czym może grozić?
-
Anemia w ciąży – przyczyny
- Niedobór żelaza
- Niedobór witaminy B12
- Niedobór kwasu foliowego
-
Objawy anemii w ciąży
- Anemia w ciąży — czym grozi dziecku?
- Niedokrwistość w ciąży — diagnostyka
- Leczenie anemii w ciąży
-
Jak zapobiec anemii w ciąży?
- Niedobór żelaza w ciąży — co jeść?
Najczęstszą przyczyną anemii w ciąży jest niedobór żelaza, ale też kwasu foliowego i witaminy B12. Do łagodnej niedokrwistości mogą prowadzić zaburzenia odżywiania i wchłaniania związane z uporczywymi porannymi mdłościami, wymiotami i niewłaściwą dietą. W grupie ryzyka wystąpienia anemii są m.in. kobiety w ciąży bliźniaczej, u których odstępy między ciążami są krótkie oraz cierpiące na obfite krwawienia miesiączkowe przed ciążą.
Czym jest anemia?
Anemia (łac. anaemia) jest to zmniejszenie stężenia hemoglobiny w organizmie. Może temu towarzyszyć zmniejszenie liczby czerwonych krwinek lub inne nieprawidłowości dotyczące krwinek czerwonych (zbyt duża lub zbyt mała objętość, nieprawidłowe stężenie hemoglobiny w krwinkach). W efekcie krew nie jest zdolna, by prawidłowo transportować tlen, co powoduje niedotlenienie komórek, a tym samym negatywnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Anemia może być skutkiem nieprawidłowego wytwarzania krwinek czerwonych bądź utraty krwinek czerwonych.
Anemia w ciąży – czym może grozić?
Według Polskiego Towarzystwa Ginekologii i Położnictwa, anemia jest najczęstszym powikłaniem hematologicznym w ciąży i może dotyczyć co drugiej kobiety.
O ile łagodna niedokrwistość jest stanem fizjologicznym, o tyle już ciężkie i długo utrzymujące się objawy wymagają diagnostyki i leczenia.
Niedobór żelaza może być przyczyną:
- wzrostu ryzyka porodu przedwczesnego,
- małej masy urodzeniowej,
- infekcji,
- powikłań okołoporodowych.
Sprawdź pakiet badań dla kobiet w ciąży (z pobraniem w domu) >> Pakiet badań dla kobiet w ciąży
Anemia w ciąży – przyczyny
U kobiet ciężarnych o około 20-30 proc. wzrasta ilość krwi w organizmie, a w związku z tym również zapotrzebowanie na żelazo i witaminy potrzebne do wytworzenia hemoglobiny. Ze względu na większą objętość krwi u wielu kobiet w ciąży może wystąpić łagodna niedokrwistość i jest to raczej zjawisko fizjologiczne, z którym można sobie poradzić, włączając do diety produkty bogate w żelazo i odpowiednią suplementację.
Długo utrzymujące się i uporczywe poranne mdłości, wymioty, zaburzenia odżywiania i wchłaniania nie sprzyjają prawidłowemu przyswajaniu ważnego dla przebiegu ciąży żelaza, witaminy B12 i kwasu foliowego.
Niedobór żelaza
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zauważa, że niedobór żelaza jest powszechnym problemem zdrowotnym na świecie. Zapotrzebowanie na żelazo w czasie ciąży zwiększa się o 1-2,5 mg w pierwszym trymestrze oraz do około 7,5 mg na dobę w trzecim trymestrze ciąży. Wynika to ze zwiększonego zapotrzebowania rosnącego płodu, popłodu (łożyska, pępowiny i błon płodowych) oraz zwiększenia objętości mięśnia macicy.
Deficyt żelaza przyczynia się do wystąpienia:
- wad rozwojowych płodu,
- nieprawidłowego funkcjonowania łożyska; w rezultacie rośnie ryzyko poronienia, wewnątrzmacicznego ograniczenia wzrastania płodu lub przedwczesnego porodu,
- osłabienia układu odpornościowego, a tym samym częstych infekcji (np. infekcji intymnych u matki),
- powikłań w czasie porodu (np. z powodu zaburzeń skurczów macicy, nadmiernego krwawienia).
Niedobór witaminy B12
Niedokrwistość w ciąży może być też spowodowana niedoborem witaminy B12 (kobalaminy). Zapotrzebowanie na witaminę B12 wrasta u kobiet w ciąży, jednocześnie kobalamina — podobnie jak żelazo — słabo wchłania się z pożywienia, a organizm nie jest w stanie wyprodukować wystarczających jej ilości. Tymczasem niedobory mogą przyczyniać się do wad cewy nerwowej płodu, przedwczesnego porodu, małej masy urodzeniowej noworodka, czy też stanu przedrzucawkowego u matki.
Deficyt witaminy B12 może wynikać z:
- błędów dietetycznych,
- diety wegańskiej i wegetariańskiej, bazujących na wyeliminowaniu bogatego źródła kobalaminy w postaci: mięsa, nabiału, jaj i ryb,
- zaburzeń wchłaniania spowodowanych chorobą Leśniowskiego-Crohna,
- celiakią,
- zakażeniem Helicobacter pylori,
- przebytą operacją żołądka,
- stosowaniem leków (metforminy czy kwasu acetylosalicylowego).
Niedobór witaminy B12 najczęściej jest powiązany z niedoborem żelaza i kwasu foliowego.
Niedobór kwasu foliowego
Kwas foliowy (witamina B9) bierze udział w tworzeniu i dojrzewaniu czerwonych krwinek oraz w biosyntezie DNA, odpowiada za rozwój i działanie układu nerwowego.
Niedobór kwasu foliowego w ciąży przyczynia się do anemii, a tym samym powstawania ciężkich wad rozwojowych płodu takich jak: wady cewy nerwowej, rozszczep wargi i podniebienia czy zespół Downa. Może prowadzić do poronień nawracających, stanu przedrzucawkowego, czy zahamowania wzrastania wewnątrzmacicznego płodu.
Co ważne, o suplementacji kwasu foliowego powinien decydować lekarz prowadzący ciążę lub położna, ponieważ u kobiet z wysokim ryzykiem wystąpienia wad płodu zapotrzebowanie na kwas foliowy jest większe. Z drugiej strony, wysokie stężenie folianów przy niskim poziomie witaminy B12 grozi powikłaniami w ciąży.
Objawy anemii w ciąży
Do najczęstszych objawów niedokrwistości u ciężarnych zaliczamy:
- zmęczenie,
- senność,
- omdlenia,
- gwałtowne spadki ciśnienia,
- bóle i zawroty głowy,
- problemy z koncentracją,
- bladość skóry,
- łamliwość i wypadanie włosów,
- bóle brzucha,
- napady duszności,
- szybkie meczenie się,
- kołatanie serca,
- pękanie kącików ust.
Każda tego typu sytuacja wymaga konsultacji ze specjalistą, wykonania badań krwi w kierunku anemii oraz wdrożenia leczenia.
Anemia w ciąży — czym grozi dziecku?
Niedokrwistość w ciąży nie pozostaje bez wpływu na płód, jego rozwój, przebieg ciąży i porodu. Może zwiększać ryzyko przedwczesnego oddzielenia się łożyska, poronienia, doprowadzić do wykształcenia się wad wrodzonych u dziecka, ale też wpływać na jakość jego życia po urodzeniu. Dlatego też na każdym etapie ciąży należy wykonywać badania kontrolne i ściśle przestrzegać zaleceń lekarza.
Niedokrwistość w ciąży — diagnostyka
Diagnostyka anemii u ciężarnych polega m.in. na oznaczeniu poziomu żelaza, hemoglobiny (Hb), hematokrytu (HCT) oraz wykonaniu badania ferrytyny. Morfologia krwi z rozmazem jest najprostszym i najszybszym badaniem służącym do szybkiego rozpoznania nieprawidłowości. W przypadku niskich wartości hemoglobiny i hematokrytu lekarz prowadzący ciążę bierze pod uwagę pozostałe parametry morfologii, które mogą być pomocne w rozpoznaniu przyczyn anemii. Morfologię należy wykonywać zgodnie z kalendarzem badań w ciąży, a w przypadku niepokojących objawów zalecana jest bardziej szczegółowa diagnostyka.
Sprawdź pakiet badań dla kobiet w ciąży (z pobraniem w domu) >> Pakiet badań dla kobiet w ciąży
Leczenie anemii w ciąży
Leczenie anemii w ciąży polega na uzupełnianiu niedoborów witamin, przyjmowaniu żelaza w określonych dawkach w formie preparatów doustnych oraz odpowiednio dobranej diecie. W ciężkich deficytach do rozważenia są preparaty dożylne, które charakteryzuje szybka odpowiedź hematologiczna. O sposobie leczenia decyduje lekarz prowadzący ciążę.
Jak zapobiec anemii w ciąży?
Profilaktyką w kierunku anemii u ciężarnych powinna być przede wszystkim urozmaicona, zbilansowana dieta bogata w produkty zawierające żelazo, kwas foliowy i witaminę B12.
Sprawdź suplement Folian - wsparcie dla przyszłych mam >> Pakiet badań dla kobiet w ciąży
Jednak z racji tego, że przyszła mama może być weganką lub wegetarianką, produkty takie jak mięso czy jaja, nie będą pojawiały się w jej codziennym żywieniu. Dlatego kobietom stosującym dietę wegetariańską lub wegańską, aby zapobiec niedoborom witaminy B12, żelaza i kwasu foliowego zaleca się spożywanie produktów wzbogaconych o te składniki. Z racji dużego ryzyka wystąpienia anemii w ciąży należy poinformować lekarza prowadzącego ciążę o stosowanej diecie, który w razie potrzeby zaleci dodatkowe badania oraz suplementację.
Niedobór żelaza w ciąży — co jeść?
Źródłem najłatwiej przyswajalnego żelaza jest mięso (np. cielęcina, wołowina i wątróbka wieprzowa), podroby, żółtka jaj i ryby. Znajdziemy je też (choć gorzej przyswajalne) w zielonych i żółtych warzywach liściastych, pietruszce, brokułach, morelach czy burakach. W diecie przyszłej mamy nie powinno zabraknąć nasion roślin strączkowych, bogatego w ziarna zbóż pieczywa, orzechów, pestek dyni i słonecznika oraz kakao. Do posiłków bogatych w żelazo, należy również zadbać o produkty zawierające witaminę C, które zwiększą przyswajalność żelaza.
Warto też pamiętać, że napoje takie jak kawa czy herbata, ograniczają wchłanianie żelaza z pożywienia, dlatego w ciąży i podczas laktacji należy ograniczyć ich spożycie. Jeśli pomimo właściwej diety występują niedobory, ginekolog położnik decyduje o wyborze suplementacji.
Sprawdź konsultację >> Ginekolog
Źródła:
https://www.ptgin.pl/artykul/rekomendacje-polskiego-towarzystwa-ginekologow-i-poloznikow-dotyczace-diagnostyki-leczenia
https://www.hematology.org/education/patients/anemia/pregnancy
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499994/
https://porody.medicover.pl/poradniki/anemia-w-ciazy-przyczyny-objawy-leczenie-czy-stwarza-ona-zagrozenie-dla-dziecka/
https://podyplomie.pl/medycyna/16543,niedokrwistosc-w-ciazy-i-pologu
https://www.medicover.pl/o-zdrowiu/anemia-w-ciazy,3783,n,2662
https://www.czytelniamedyczna.pl/3574,niedokrwisto-u-kobiet-cizarnych.html
https://www.hey.nhs.uk/patient-leaflet/anaemia-in-pregnancy-2/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1521693411001593?via%3Dihub
https://ncez.pzh.gov.pl/ciaza-i-macierzynstwo/ile-witamin-i-skladnikow-mineralnych-potrzebuja-kobiety-w-ciazy-blizniaczej/
https://ncez.pzh.gov.pl/ciaza-i-macierzynstwo/plodnosc-i-ciaza/czy-suplementacja-w-okresie-ciazy-jest-konieczna-wnioski-z-najnowszych-rekomendacji-polskiego-towarzystwa-ginekologow-i-poloznikow-ptgip/
https://ncez.pzh.gov.pl/ciaza-i-macierzynstwo/plodnosc-i-ciaza/witamina-b12-a-dieta-wegetarianska-i-ciaza/
Prezentowane informacje o charakterze medycznym powinny być traktowane jako ogólne wytyczne i nie zastępują one indywidualnej oceny lekarza w kwestii postępowania medycznego wobec każdego pacjenta. Lekarz, po dokładnym zbadaniu stanu pacjenta, ustala zakres i częstotliwość badań diagnostycznych oraz/lub procedur terapeutycznych, uwzględniając konkretne wskazania medyczne. Wszelkie decyzje medyczne są podejmowane w pełnym porozumieniu z pacjentem.