1500 dostępnych wizyt 1500 dostępnych wizyt
3788 lekarzy 3788 lekarzy
1800 badań i usług 1800 badań i usług
Strefa wyjątkowych ofert Strefa wyjątkowych ofert
Mediclub

Dieta lekkostrawna - zasady, przepisy, produkty lekkostrawne

Aktualizacja: 28.03.2024 (Data dodania: 14.04.2021) 6 minut
Autor Redakcja Medistore
Autor:
Redakcja Medistore
Treść sprawdzona przez Zespół medyczny
Treść sprawdzona przez:
Zespół medyczny
dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna - kiedy powinno się ją stosować? Najczęściej dieta łatwostrawna (zwana również dietą lekkostrawną) powinna być stosowana w przypadku:

  • chorób żołądka i jelit (np. wrzodowej żołądka i/lub dwunastnicy),
  • nowotworów przewodu pokarmowego, w tym w trakcie chemioterapii czy radioterapii,
  • okresu rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych,
  • chorób przebiegających z biegunką, wymiotami,
  • żywienia osób w wieku podeszłym,
  • przygotowania do niektórych badań diagnostycznych.

Spis treści:

  1. Dieta lekkostrawna podstawowe zasady
  2. Polecane produkty w diecie lekkostrawnej
  3. Dieta lekkostrawna jakich produktów unikać?
  4. Dieta lekkostrawna a odchudzanie
  5. Znaczenie diety lekkostrawnej w chorobach przewodu pokarmowego
  6. Dieta lekkostrawna przepisy

Dieta lekkostrawna podstawowe zasady

Najważniejszą zasadą diety lekkostrawnej jest eliminacja produktów, które długo zalegają w żołądku i wywołują wzdęcia. Należy więc ograniczyć:

  • produkty wędzone, 
  • ostro przyprawione czy marynowane, 
  • powinno się także unikać produktów zawierających duże ilości błonnika pokarmowego.

Zasadą diety lekkostrawnej jest również spożywanie 4‒5 niewielkich objętościowo posiłków dziennie (w niektórych chorobach nawet więcej o mniejszej objętości), w podobnych odstępach czasowych (zwykle co 2-3 godziny, ale jest to kwestia indywidualna) oraz wypijanie minimum 2-2,5 litra płynów dziennie (w tym z ok. 1,5 l wody).

Podczas stosowania diety lekkostrawnej polecane jest gotowanie w wodzie albo na parze, duszenie bez tłuszczu oraz pieczenie w folii, pergaminie czy naczyniu żaroodpornym, które sprawi, że produkty są lżejsze do strawienia - należy unikać smażenia czy grillowania.

Dieta lekkostrawna w dużej mierze zależy od indywidualnej tolerancji pokarmów i powinno się ograniczać te produkty, które są źle tolerowane, np. nasilają dolegliwości bólowe, powodują wzdęcia. Jednocześnie należy zadbać, by posiłki były apetyczne – w zależności od choroby część osób może mieć problemy z apetytem. Warto zwrócić uwagę również na temperaturę potraw – zbyt gorące lub zimne mogą podrażniać przewód pokarmowy.

 

Skonsultuj swoję dietę z dietetykiem

KUP ONLINE


Zbiór produktów lekkostrawnych jest bardzo duży. Gdy chodzi o nabiał i produkty mleczne należą do nich: jogurt naturalny, kefir, ser biały, jajka gotowane na miękko, w koszulce czy w formie jajecznicy na parze; chude mięso - chuda wołowina i cielęcina, kurczak gotowany, jak również chude ryby: pstrąg, sola, leszcz, sandacz, morszczuk.

Zaleca się warzywa przede wszystkim gotowane, pieczone, przetarte, w formie musu (podobnie owoce), takie jak: marchewka, pietruszka, seler, bataty, buraki, dynia, cukinia, szpinak, ziemniaki, warzywa surowe: sałata, cykoria, natka pietruszki, koperek, pomidor bez skórki, marchew starta z jabłkiem. Polecane produkty lekkostrawne to również owoce bez skórek i pestek: jabłka, morele, brzoskwinie, banany, a także słodycze, takie jak: miód, dżemy bez pestek, przeciery owocowe.

Dieta lekkostrawna - jakich produktów unikać?

Do produktów ciężkostrawnych, których podczas diety lekkostrawnej należy unikać, można zaliczyć m.in.:

  • potrawy tłuste oraz pikantne,
  • grzyby,
  • żywność wysokoprzetworzoną,
  • alkohol oraz mocną kawę i herbatę.

Również produkty poddane procesowi smażenia, szczególnie w głębokim tłuszczu, grillowania, wędzenia oraz marynowania są produktami, które powinny być wykreślone z diety lekkostrawnej.

Niektóre przyprawy (np. chili, curry, ostra papryka) i dodatki - musztarda, ocet, również powinny być ograniczone. Źródło tłuszczu np. oliwę z oliwek, olej rzepakowy, masło dodaje się już do gotowych potraw.

Dieta lekkostrawna a odchudzanie

Dieta łatwostrawna nie jest dietą redukcyjną. To dieta wspomagająca leczenie. Jej celem jest łagodzenie dolegliwości, niezaostrzanie objawów choroby podstawowej. 

Z kolei celem stosowanej w odchudzaniu diety redukcyjnej jest przede wszystkim obniżenie ilości spożywanej energii (kilokalorii) - deficyt energetyczny.

dieta przepisy online

Znaczenie diety lekkostrawnej w chorobach przewodu pokarmowego

Dieta lekkostrawna jest wskazana w okresie rekonwalescencji po pewnych zabiegach chirurgicznych. Zalecana jest szczególne w przypadku przebytej operacji przewodu pokarmowego, aby uniknąć podrażnienia błony śluzowej przewodu, a także w chorobach układu pokarmowego.

Dieta lekkostrawna przepisy

Przepisy lekkostrawne:

  1. Pulpety drobiowe w sosie koperkowym (4 porcje)
  2. Ryż na mleku z bananem (4 porcje)·
  3. Koktajl brzoskwiniowy
Pulpety drobiowe w sosie koperkowym (4 porcje)
  • Mięso mielone z piersi indyka – 500 g      
  • Jajo – 1 sztuka   
  • Bułka pszenna – 1 sztuka      
  • Marchewka – 1 sztuka     
  • Pietruszka korzeń – ½ sztuki      
  • Koperek – 3 łyżki      
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka     
  • Bulion warzywny – 500 ml      
  • Mąka pszenna – 1 łyżka      
  • Pieprz – szczypta      
  • Majeranek suszony - szczypta

Bułkę pszenną (najlepiej czerstwą) namocz w wodzie lub chudym mleku. Marchewkę i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce. Warzywa zalej bulionem warzywnym i dodaj odrobinę oliwy. Całość gotuj przez około 15-20 minut od momentu wrzenia. Do zmielonego mięsa dodaj jajko, odciśniętą bułkę, pieprz i majeranek. Całość dokładnie wymieszaj i uformuj okrągłe pulpety. Gotowe pulpety wrzuć do gotującego się wywaru. Całość gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Pod koniec gotowania mąkę rozprowadź w wodzie (tak, aby nie było grudek) i wlej do garnka z pulpetami. Wymieszaj, dodaj posiekany koperek i gotuj jeszcze kilka minut. Pulpety w sosie koperkowym podawaj z białym ryżem lub ugotowanymi ziemniakami.

Ryż na mleku z bananem (4 porcje)
  • Ryż biały – 200 g
  • Mleko spożywcze 0,5% tłuszczu – 1,5 szklanki
  • Cukier – 2 łyżki
  • Cynamon – ½ łyżeczki   
  • Banan – 1 sztuka

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu i odcedź. Do garnka wlej mleko i podgrzej na małym ogniu (około 8-10 minut). Pod koniec gotowania do mleka dodaj cukier i cynamon.

Ugotowany ryż wymieszaj z mlekiem i przełóż do miseczek. Dodaj plastry banana.

Koktajl brzoskwiniowy
  • Brzoskwinia – 1 sztuka
  • Banan – 1 sztuka
  • Kefir 0,5% tłuszczu – 1 szklanka
  • Miód – 1 łyżeczka

Brzoskwinię i obranego banana zmiksuj z kefirem i miodem. 

Dowiedz się więcej:

"Dietetyk czym się zajmuje?"
https://www.medistore.com.pl/zdrowie/dietetyk

Podziel się

facebook icon
x icon
linkedin icon
email icon