1500 dostępnych wizyt 1500 dostępnych wizyt
3788 lekarzy 3788 lekarzy
1800 badań i usług 1800 badań i usług
Strefa wyjątkowych ofert Strefa wyjątkowych ofert
Mediclub

Miażdżyca - przyczyny, objawy i leczenie miażdżycy

Aktualizacja: 31.10.2023 (Data dodania: 25.07.2019) 4 minuty
Autor Redakcja Medistore
Autor:
Redakcja Medistore
Treść sprawdzona przez Zespół medyczny
Treść sprawdzona przez:
Zespół medyczny

Miażdżyca jest chorobą, o której słyszy się coraz częściej. Uważa się, że jest jedną z podstawowych chorób cywilizacyjnych. Co to jest miażdżyca? Jakie są jej przyczyny? Jak leczyć miażdżycę? Odpowiadamy na te pytania!
Spis treści:

  1. Co to jest miażdżyca?
  2. Miażdżyca objawy
  3. Przyczyny miażdżycy
  4. Miażdżyca - leczenie
  5. Miażdżyca dieta

Co to jest miażdżyca?

Miażdżyca jest chorobą, która dotyczy dużych oraz średnich naczyń tętniczych. Mechanizm powstawania choroby związany jest z miejscowym odkładaniem lipidów wewnątrz ściany naczyń i powstawaniem blaszki miażdżycowej, co powoduje pogrubienie ściany, zwężenie tętnicy, na skutek czego może dojść do znacznego ograniczenia przepływu naczyniowego.

Zatkanie światła naczyń następuje zazwyczaj w długim okresie czasu – blaszki miażdżycowe mogą rozwijać się w tętnicach we wczesnej młodości, a kliniczne objawy choroby pojawiają się dopiero po latach. Choroba znana jest także pod nazwą arteriosklerozy.

 

 

Miażdżyca objawy

Objawy miażdżycy nie są jednoznaczne. Miażdżyca jest chorobą przewlekłą i wolno postępującą, której objawy są różne i zależą od lokalizacji naczyniowej blaszki miażdżycowej. Miażdżyca może dotyczyć np. tętnic kończyn dolnych, tętnic wieńcowych, nerkowych czy szyjnych.

Wielu pacjentów do końca swojego życia nie będzie odczuwało dolegliwości, ponieważ łagodna miażdżyca zwykle nie manifestuje się specyficznymi objawami. Czasami występują ostre incydenty, zwykle związane z zakrzepicą i/lub zamknięciem jednej z głównych tętnic. Wśród najczęściej występujących objawów, które mogą sugerować rozwój miażdżycy są m.in.:

  • łatwiejsze męczenie się, duszność, bóle w klatce piersiowej (tzw. bóle wieńcowe) początkowo pojawiające się po wysiłku, a wraz z postępem choroby także w spoczynku – w przypadku miażdżycy tętnic wieńcowych, zaopatrujących w krew mięsień serca;
  • zawroty głowy, dezorientacja, przemijające trudności z mówieniem, przejściowe niedowłady – w przypadku miażdżycy tętnic szyjnych i kręgowych, zaopatrujących w krew mózg,
  • bóle brzucha – w przebiegu miażdżycy jelit i tętnic w jamie brzusznej;
  • bóle łydek (bóle mięśni podudzia w czasie marszu, który ustępuje po jego zaprzestaniu to tzw. chromanie przestankowe), skurcze, obrzęki nóg i stóp, mrowienie – w przypadku miażdżycy kończyn dolnych;
  • niewydolność nerek, ciężkie nadciśnienie – w miażdżycy tętnic nerkowych.

Przyczyny miażdżycy

Analiza przyczyn miażdżycy w wielu przypadkach związana jest ze wskazaniem czynników ryzyka, które mają istotny wpływ na rozwój choroby. Zazwyczaj są one związane z chorobami współistniejącymi bądź ze stylem życia pacjenta. Czynniki (modyfikowalne i niemodyfikowalne), które mają wpływ na rozwój choroby to m.in.:

  • nadwaga i otyłość,
  • palenie tytoniu,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • cukrzyca,
  • wysoki poziom cholesterolu,
  • wysokie stężenie homocysteiny,
  • stres,
  • niewystarczająca aktywność fizyczna lub jej brak,
  • nieprawidłowa dieta,
  • wiek,
  • płeć.

Miażdżyca - leczenie

Sposób leczenia miażdżycy zależy od tego, jakie tętnice objęła choroba. Kluczową kwestią jest obniżenie poziomu cholesterolu, które osiąga się przy pomocy zmiany trybu życia, nawyków żywieniowych oraz leków. U niektórych pacjentów konieczne może okazać się zastosowanie leczenia operacyjnego, które polega na usunięciu nagromadzonej blaszki miażdżycowej, wszczepieniu by-passów lub poszerzeniu wewnątrznaczyniowym.

Miażdżyca dieta

Dieta przy zapobieganiu miażdżycy jest niewątpliwie najważniejszą kwestią. Odpowiednia aktywność fizyczna, zdrowy styl życia a także dieta. Są to też ważne czynniki w leczeniu miażdżycy. Główną zasadą jest ograniczenie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych, cholesterolu pokarmowego, a także cukrów prostych, soli. Źródłem energii powinny być produkty zbożowe, najlepiej z pełnego ziarna.

 
 

Charakterystyczną cechą diety stosowanej w miażdżycy jest obecność w codziennym jadłospisie warzyw i owoców. Ponadto należy dążyć do spożywania co najmniej 1–2 porcji tłustych ryb, które zawierają długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega-3 (DHA i EPA), zwłaszcza u osób ze stwierdzona chorobą wieńcową, ponieważ mogą one chronić przed wystąpieniem np. udaru i zawału.

Najbardziej polecaną dietą dla pacjentów ze zwiększonym ryzykiem rozwoju miażdżycy jest dieta śródziemnomorska.

Przedstawione informacje mają charakter poglądowy. O wskazaniach medycznych w konkretnym przypadku ostatecznie decyduje lekarz.

Podziel się

facebook icon
x icon
linkedin icon
email icon