Objawy nietolerancji glutenu
Spis treści
- Przyczyny nietolerancji glutenu
- Objawy nietolerancji glutenu
Gluten to nazwa białek, które występują w ziarnach zbóż, w szczególności w pszenicy. Niektóre osoby mają poważne problemy związane ze spożywaniem produktów żywnościowych zawierających gluten. Jakie są objawy nietolerancji glutenu?
Spis treści:
Przyczyny nietolerancji glutenu
Przyczyny nietolerancji glutenu determinują jej objawy. Istnieją trzy rodzaje chorób związanych z niepożądaną reakcją organizmu na gluten: celiakia, alergia na pszenicę (w tym gluten) oraz uczulenie na gluten, o podłożu innym niż alergia bądź celiakia, tzw. nieceliakalna nadwrażliwość na gluten.
Przyczyną alergii na gluten jest złe funkcjonowanie układu immunologicznego, który w sposób nieprawidłowy reaguje na określone składniki w pokarmie, mianowicie błędnie rozpoznaje je jako „obce” i produkuje przeciwciała, mające na celu zwalczenie alergenów. W omawianym przypadku tym alergenem jest gluten, który dla osób zdrowych jest nieszkodliwy.
Celiakia jest natomiast chorobą autoimmunologiczną, o podłożu genetycznym, w której obserwuje się trwałą nietolerancję glutenu. Spożywanie pokarmu zawierającego gluten przez osoby chore prowadzi do zaniku kosmków jelitowych i w konsekwencji do zmniejszenia powierzchni wchłaniania składników odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Objawy nietolerancji glutenu
Utrzymujące się dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak ból brzucha, biegunka i wymioty, czy wysypka mogą być objawem poważnych schorzeń – alergii pokarmowej lub nietolerancji pokarmowej. Objawy nietolerancji na gluten różnicowane są w zależności od przyczyny.
U osób, u których zdiagnozowano celiakię w późniejszym okresie życia, występowały objawy związane z nieprawidłowym funkcjonowaniem układu pokarmowego.
Objawy świadczące o nietolerancji na gluten to przede wszystkim:
- przewlekła biegunka,
- bóle brzucha,
- wzdęcia,
- utrata masy ciała.
Z kolei u dzieci obserwuje się również zaburzenia wzrostu.
Celiakia może dawać także niespecyficzne objawy, takie jak
- zmiany skórne,
- osteoporoza,
- zapalenie stawów,
- bóle głowy,
- obniżony poziom koncentracji,
- depresja.
U części pacjentów diagnozowano także zaburzenia funkcjonowania układu rozrodczego czy wysoki poziom cholesterolu we krwi. Należy zwrócić uwagę, że u części osób chorujących na celiakię nie obserwuje się żadnych objawów.
Objawy nietolerancji glutenu wystąpić mogą już kilka minut po kontakcie z alergenem, ale równie dobrze mogą zostać zaobserwowane po dłuższym czasie. Oznaki nietolerancji pokarmowej mogą pojawić się nawet po 3 dniach.
W przypadku pacjentów, u których podejrzewa się alergię na gluten zazwyczaj objawy te obejmują problemy ze strony układu pokarmowego, takie jak: nudności, wymioty oraz biegunka. Ponadto u części pacjentów występują podrażnienia jamy ustnej oraz gardła. Alergia na gluten może również objawiać się zmianami w obrębie skóry, wywołując tzw. pokrzywkę kontaktową. Ponadto pacjenci zgłaszali także problemy z pojawieniem się wodnistego kataru, a w niektórych przypadkach uskarżali się także na trudności w oddychaniu.
U osób, u których zarówno alergia, jak i celiakia zostały wykluczone, wystąpić mogą objawy, świadczące o nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten.
Objawy nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten:
- biegunka,
- wzdęcia,
- bóle brzucha,
- bóle stawów,
- bóle mięśni,
- duże zmęczenie,
- obniżenie nastroju,
- bóle głowy,
- anemia.
Najlepszy sposób na pozbycie się problemu związanym z glutenem to wprowadzenie diety bezglutenowej.
Prezentowane informacje o charakterze medycznym powinny być traktowane jako ogólne wytyczne i nie zastępują one indywidualnej oceny lekarza w kwestii postępowania medycznego wobec każdego pacjenta. Lekarz, po dokładnym zbadaniu stanu pacjenta, ustala zakres i częstotliwość badań diagnostycznych oraz/lub procedur terapeutycznych, uwzględniając konkretne wskazania medyczne. Wszelkie decyzje medyczne są podejmowane w pełnym porozumieniu z pacjentem.