Czynnik krzepnięcia VII
Czynnik krzepnięcia VII jest to białko złożone z dwóch łańcuchów połączonych mostkiem siarczkowym
Synevo
- Opis badania
Czynnik krzepnięcia VII
Znaczenie kliniczne
Czynnik krzepnięcia VII (prokonwertyna) to białko zależne od witaminy K. Wytwarzane jest w wątrobie i makrofagach. Niedobór czynnika VII występuje z częstością 1/500 000 ogólnej populacji. U większości pacjentów z niską aktywnością czynnika VII występują krwawienia pooperacyjne, skłonność do siniaczenia, krwotoki z nosa, a u kobiet krwawienia z dróg rodnych, w tym krwotoki poporodowe. Przyczyny zmniejszonej aktywności czynnika VII: wrodzony niedobór, leczenie antagonistami witaminy K, niedobór witaminy K, uszkodzenie wątroby, nabyty inhibitor cz. VII (choroby nowotworowe i autoimmunologiczne). Przyczyny zwiększonej aktywności: świeży zawał serca lub udar mózgu, cukrzyca, hipertriglicerydemia, podawanie witaminy K. Zwiększona aktywność czynnika VII wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia incydentów wieńcowych.
Przygotowanie pacjenta
Materiał: Osocze