P-ciała p-tkankowej transglutaminazie (tTG) IgA i IgG (ELISA)
Przebadani
Synevo
- Opis produktu
Oznaczenie przeciwciał przeciwko tkankowej transglutaminazie (tTG) ma zastosowanie w diagnostyce celiakii i nietolerancji glutenu. Celiakia inaczej zwana chorobą trzewną jest genetyczną, autoimmunizacyjną chorobą jelit, występującą u osób genetycznie predysponowanych, manifestującą sie obecnością we krwi autoprzeciwciał IgA i IgG skierowanych przeciwko endomyzjum jelita: przeciwciał anty-EMA i przeciw transglutaminazie tkankowej (anty-tTG). Badanie tych przeciwciał cechuje duża czułością, dlatego jest zlecane w pierwszej kolejności przy podejrzeniu celiakalnej nietolerancji glutenu o podłożu genetycznym. W celiakii główną rolę odgrywają przeciwciała anty-tTG w klasie IgA. Jednak jeżeli u pacjenta stwierdzi się niedobór całkowitych przeciwciał IgA (ok. 10% pacejntów), wówczas należy oznaczyć przeciwciała anty-tTg w klasie IgG.