Przeciwciała przeciw deamidowanym peptydom gliadyny IgG (GAF-3X)
Gliadyna to frakcja glutenu – białek obecnych w zbożach, między innymi w pszenicy. Badanie przeciwciał skierowanych przeciwko niej jest elementem diagnostyki w kierunku wykrycia celiakii.
![](/_ipx/f_png,s_1920x1920/https://prod-api.medistore.com.pl/media/medistore_vendor/logo/2.png)
Przebadani
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką
94,05 zł
![](/_ipx/f_png,s_1920x1920/https://prod-api.medistore.com.pl/media/medistore_vendor/logo/1_1.png)
Synevo
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką
72,20 zł
- Opis badania
Znaczenie kliniczne:
Badanie polegające na wykrywaniu przeciwciał przeciwko deaminowanym peptydom gliadyny (GAF-3X) w klasie IgG, półilościowo, metodą immunofluorescencyjną, pośrednią.
Badanie przydatne w diagnostyce enteropatii glutenowej -sprue nietropikalna (u dorosłych), celiakii u dzieci, w diagnostyce Dermatitis herpetiformis Duhring (opryszczkowe zapalenie skóry Duhring’a - postać skórna celiakii) oraz jako wskaźnik nieprawidłowego przestrzegania diety