Przeciwciała przeciw deamidowanym peptydom gliadyny IgA i IgG (GAF-3X)
Przebadani
Synevo
- Opis badania
Celiakia (choroba trzewna) jest enteropatią zapalną jelita cienkiego o podłożu immunologicznym, wywołaną spożyciem glutenu, występującą u osób predysponowanych genetycznie. Na jej wystąpienie wpływają czynniki genetyczne, środowiskowe, infekcyjne, immunologiczne oraz metaboliczne. Wystąpienie objawów klinicznych celiakii (zarówno ze strony układu pokarmowego jak i ze strony innych narządów) powinno być sygnałem do rozpoczęcia diagnozy w kierunku celiakii i tym samym do wykonania testów serologicznych na obecność przeciwciał typowych w celiakii. Z uwagi na różnice w czułości i swoistości badań poszczególnych markerów zaleca się różnych oznaczenia przeciwciał np. przeciwko gliadynie i przeciwko endomysium. Badania serologiczne są wstępnym etapem diagnozowania celiakii. Oznaczanie przeciwciał przeciwko gliadynie jest przydatne także w monitorowaniu diety bezglutenowej, poziom przeciwciał koreluje ze spożywania glutenu. Przeciwciała przeciw gliadynie te są specyficzne dla celiakii i ich obecność we krwi istotnie zwiększa prawdopodobieństwo wykrycia choroby, jednakże ich brak nie wyklucza celiakii.